Iako je Ayurveda daleko više od toga, ovdje na Zapadu, ayurvedsko savjetovanje možemo grubo svesti na savjetovanje iz indijskog tradicionalnog nutricionizma i fitoterapije.
Ayurvedski pristup uključuje poznavanje doša, kvalitete namirnica s ayurvedskog aspekta (dvadeset guna), poznavanje tjelesne konstitucije (prakruti) i ono najvažnije, tip metabolizma koji je usko vezan za tjelesnu konstituciju osobe (agni). Agni se sa sanskrta prevodi kao „probavna vatra“ a odnosi se na sve metaboličke procese u tijelu.
Tri su osnovna tipa probave (agni) koja ovise o tjelesnim konstitucijama. Vishama agni, tikshna agni i manda agni. Četvrti tip je sama agni koji se smatra idealnim i relativno rijetko se susreće.
Vishama agni je tip probave čija snaga nije stalna, odnosno varira, budući da je vezana za Vata tip konstitucije – ili je nedovoljno jaka ili je prejaka zbog čega varira i frekvencija stolice.
Apetit također varira - osoba može preskočiti obrok (ne javlja se glad) a ponekad je glad vrlo izražena.
Kada ovaj tip probave nije pod kontrolom dolazi do neadekvatne probave; javljaju se nadutost, konstipacija, proljev, suha koža, suhoća u ustima, škljocanje u zglobovima, bol u donjem dijelu leđa, nesanica. Kod osoba se mogu javiti i anksioznost, nerealni strahovi, neurološke i psihičke smetnje.
Osobe često imaju jaku želju za prženom i ljutom hranom.
Tikshna agni je vrlo snažna probava, tipična je za Pitta konstituciju a prepoznaje se kao jaka glad (česta), osoba ne povećava tjelesnu težinu unatoč čestim i obilnim obrocima. Također, osoba postaje vrlo osjetljiva kada ne jede odmah čim osjeti glad. Kada nije pod kontrolom moguća je iritacija probavnog trakta, te mekana (neformirana) i česta stolica. Mogu se javiti i bol u predjelu jetre, vrtoglavice, gastritis, hipoglikemija, kolitis.
Na emocionalnom planu javljaju se ljutnja, mržnja i zavist; osoba previše kritizira i diskriminira.
Često je izražena želja za slatkišima i ostalom slatkom hranom.
Mandagni je vrlo spora i slaba probava, tipična za Kapha konstituciju. Hrana se ne probavlja adekvatno i može doći do zastoja stolice i nakupljanja štetnih tvari u probavnom traktu. Osoba osjeća kao da hrana „stoji“ u želucu, konstantan umor i slabost, letargiju; javljaju se nadutost i podrigivanje, a na jeziku se stvara bijela naslaga. Također se mogu javiti osjećaj hladnoće u ekstremitetima, prekomjerna pospanost, kašalj, problemi sa sinusima, nakupljanje tekućine u tijelu – edemi, pretilost, visok krvni tlak i dijabetes.
Osoba je često posesivna, pohlepna i pretjerano ovisna o drugim ljudima.
Želja za ljutom, oporom i suhom hranom.
Ayurvedsko savjetovanje uključuje određivanje Vašeg tipa probave i tjelesne konstitucije, trenutno stanje doša i daju se smjernice za pravilnu prehranu i usvajanje zdravih životnih navika.